Montessoripedagogiken

Montessori-
pedagogiken

“Det största tecknet på framgång för en lärare är att kunna säga, ‘barnen jobbar nu som om jag inte existerade’.”

Montessoripedagogiken utgår från barnets inneboende kraft, vilja att lära sig och utvecklas. Lärarens uppgift är att observera barnen, väcka deras intressen, vägleda dem och följa dem i deras sökande på kunskap.

De vuxna som arbetar på skolan utgår från att alla barn är individer och att de ska få möjlighet att utvecklas och växa i sin egen takt. Vår förskola och skola genomsyras av montessoripedagogikens principer:

Den förberedda miljön är en viktig hörnsten, miljön ska vara estetisk tilltalande och pedagogisk för att väcka barnets nyfikenhet, självständighet och lust till nya kunskaper. Rummen är utrustade med hyllor och bord i barnens höjd, vilket gör materialet lättillgängligt.

Att få arbeta fritt i sin egen takt och ha inflytande över sitt lärande är en viktig del i pedagogiken.

Barn och elever lär sig att ta ett personligt ansvar för sina relationer, handlingar, för sitt skolarbete och för miljön.

Vägen till kunskap är olika för alla barn. Individualiserat arbete gör att barnen lär och arbetar efter sina egna förutsättningar och i sin egen takt, fritt från jämförelse och tävlan.

I både förskolan och skolan arbetar vi åldersintegrerat. Vi har alla olika sätt att lära, olika hastighet och olika förutsättningar. Eleverna kan lätt följa sin egen utveckling utifrån egna förutsättningar och förmågor snarare än födelsedatum. Genom att barnen får vara med andra i olika åldrar får de också prova på olika roller och träna sin samarbetsförmåga.

Den barnvänliga skolformen

montessoripedagogik

Uppmuntrar samarbete

anpassar-skolan

Anpassar skolan till barnen

personlighet

Stöder barnens egen personlighet

mogna

Låter barn lära sig det de är mogna för

vetgirighet

Tar vara på barns vetgirighet

undviker-konkurrens

Undviker konkurrens