Förskola

Barn är av naturen vetgiriga

Barn har en spontan lust att utforska världen – att lära sig leva. När barn har lust att lära sig, då går det lätt!

Praktiska och teoretiska uppgifter varvas med enskilt arbete och grupparbete. Vi arbetar med montessorimaterielen och praktiska vardagssysslor. Under samlingsstunderna pratar vi om olika ämnen som djur, miljöfrågor, barn i andra länder samt tar upp olika teman. Vi är ute varje dag och gör utflykter i skogen varje vecka.

Materialet i förskolan delas in i fem grupper

praktisk

Praktiska vardagsövningar

Det praktiska materialet är övningar som barnet allra först möter i en montessoriförskola. Det direkta syftet med det praktiska materialet är att barnen lär sig klara sig själv på egen hand.

sensorisk

Sensoriska materiel

Det är genom sina sinnen som barnen förstår sin omvärld. Syftet med det sensoriska materialet är att hjälpa barnet att skapa ordning och kunna bearbeta alla intryck som världen sänder ut.

matematik

Matematik

Vi arbetar med att konkretisera det abstrakta i matematiken och har mycket väl genomtänkta material till vår hjälp. Att befästa matematiken med hela kroppen och händerna är också en viktig del i montessoripedagogiken.

sprak

Språk

Vi använder oss av språkmaterialet: sandpappersbokstäverna och det stora rörliga alfabetet. Materialen hjälper barnen att utforska bokstävernas ljud och former, vilket bidrar till en djup förståelse av förhållandet mellan bokstäver och deras fonetiska ljud.

kultur

Kultur

Barnen får arbeta med bl.a. kartpussel från olika världsdelar, färgläggning av Europas flaggor och med övningar med bilder på djur/människor från olika världsdelar. Materialen berikar barnens uppfattning om den värld de lever i.

Våra avdelningar

Villa Norrebo, 1-3 åringar

Vi har för närvarande två yngebarnsavdelningar som heter Vindan och Varpen, där går barn från ett till cirka tre års ålder och är placerade i en fristående byggnad, Villa Norrebo, nära skogen och grönskande natur.

Avdelningarna är inredda så att barnen själva ska kunna inspireras, välja och ta fram aktiviteter att leka och experimentera med. Hyllor, bord och stolar är därför i barnets storlek. Miljön är lugn, varm och hemlik.

Vi lägger stor vikt vid självständighet och att barnen ska vara delaktiga i matsituationer, dukning, av och påklädning. När vi märker att barnet börjar bli redo att sluta använda blöja erbjuder vi trainingpants som är en form av drag-på-blöja av tyg.

I enlighet med pedagogiken är utevistelse och rörelseglädje viktigt för oss, vi är utomhus minst en gång per dag och utforskar gården eller närmiljön.

Vi lägger också stor vikt vid lugnet för att skapa trygghet och ge barnen goda möjligheter till inlärning. Kärlek, respekt och tålamod präglar vårt sätt att arbeta. Varje barn är unikt och pedagogerna stöttar och vägleder barnen för att de ska få en god självkänsla och bli rustade inför framtiden.

Spolen / Skytteln, 3-5 åringar

På skytteln och spolen går barn som är tre till fem år gamla.

Här är lokalerna möblerade med hyllor, bord och stolar i barnens storlek. Miljön är inbjudande, tillåtande och väl förberedd.

Barnet står alltid i centrum och alla får möjlighet att växa och utvecklas efter sin egen förmåga.

På förmiddagarna har vi ett sammanhängande arbetspass där barnen väljer lek, arbete och sysselsättning.

Pedagogerna vägleder barnen och uppmärksammar varje barns enskilda behov och intressen.

Konst, skapande, sång och musik, fri lek och daglig utomhusvistelse finns alltid med i vår vardag.

Vi går på utflykt i den närliggande skogen varje vecka för att lära, leka och upptäcka.

Vi arbetar aktivt med ömsesidig respekt och alla människors lika värde.

Genom att skapa en miljö av värme och trygghet runt barnen känner de sig sedda och accepterade för den de är.

Så går en inskolning till hos oss:

Att börja på förskolan är en stor händelse för både barn och vårdnadshavare. För att ge både er och ert barn en trygg start i förskolans värld arbetar vi med individanpassad inskolning.

Det betyder att vi tar hänsyn till barnets ålder, förutsättningar och tidigare erfarenheter.

Det är också viktigt för oss att lyssna in vad just ditt barn och du som vårdnadshavare behöver, det innebär att inskolningen kan se lite olika ut för varje familj.

På yngrebarnsavdelningarna börjar vi alltid inskolningen med att erbjuda ett hembesök för att barnet ska få möjlighet att bekanta sig med den personal som är ansvarig för inskolningen i en lugn och bekant hemmiljö. Efter hembesöket är det dags att bekanta sig med förskolan. Under de första dagarna upptäcker och bekantar sig barnet med förskolan tillsammans med vårdnadshavare. När barnet successivt blir tryggare lämnar du barnet korta stunder. När barnet är redo och har etablerat en god kontakt med pedagogerna och är trygg i miljön kan man börja lämna barnet.

Hur lång inskolningen är anpassar vi efter barnets behov men vanligtvis tar det ungefär två veckor tills barnet blir helt inskolat.

Ställ ditt barn i kö hos oss!

Vad roligt att du är intresserad av Karlshamns Montessoriskola. Här hittar du ansökan och information om hur du gör. Ni är varmt välkomna till oss!